Astronomlar için Fizik Yaz Okulu
(19.06.2017 - 23.06.2017)
Genel Bilgiler
Türk Astronomi Derneği 2017 Hakkı Ögelman Yaz Okulu, Bilim Akademisi ve Boğaziçi Üniversitesi desteğiyle düzenlenen Feza Gürsey Yaz Okulları çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli kampüsünde Feza Gürsey Merkezi binasında yapılacak. Lisans 3. ile 4. sınıf ve lisansüstü astronomi öğrencileri için hazırlanan okulun amacı 5 günlük yoğun bir çalışma programı ile astronomide önemli temel fizik konularının toplu bir program içinde çalışılması. Dersler Ali Alpar tarafından verilecek, Dr. Erbil Gügercinou{g}lu, Dr. Onur Akbal (Sabancı Ü. ) ve doktora öğrencisi Eyüp Kaan Ülgen (İstanbul Üniversitesi) asistanlık yapacaklar. Yaz Okulu sonunda ders, ödev ve sınavları başarı ile tamamlayanlara Türk Astronomi Derneği ve Bilim Akademisi tarafından sertifika verilecek.
Öğrenciler için Feza Gürsey binasında konaklama imkanı sağlanacaktır. Verimli çalışma yapılabilmesi için evi İstanbul'da olan öğrencilerin de yurtta kalmaları tavsiye edilir. 5 gün için yurt ve 3 öğün yemek ücreti 300 TL dir. Başarılı olanlara bu ücretin bir kısmı burs olarak geri ödenecektir.
İçerik
Mekanik: Kepler Problemi. Harmonik Osilatör.
İstatistik Fizik: İdeal Gaz. Entropi ve Tremodinamiğin 2. Yasası.
Elektromanyetizma: Maxwell Denklemleri, ışığın yayılışı.
Kuantum Fiziği: Bohr modeli, dalga-parçacık ikiliği, Belirsizlik İlkesi, Pauli İlkesi.
Destekleyen Kurumlar
Türk Astronomi Derneği (TAD)
Düzenleme Kurulu
Prof. Dr. Ali Alpar, Sabancı Üniversitesi
Prof. Dr. Yavuz Ekşi, İTÜ ; Türk Astronomi Derneği
Doç. Dr. Hakan Erkut, İTÜ ; Feza Gürsey UAM- Boğaziçi Üniversitesi
Dr. Erbil Gügercinoğlu, Sabancı Üniversitesi
Dr. Onur Akbal, Sabancı Üniversitesi
Ders Verecek Akademisyenler
Prof. Dr. Ali Alpar, Sabancı Üniversitesi
Asistanlar
Dr. Onur Akbal (Sabancı Üniversitesi)
Dr. Erbil Gügercinoğlu (Sabancı Üniversitesi)
Eyüp Kaan Ülgen (İstanbul Üniversitesi)
Etkinlik Yeri
Feza Gürsey Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Kampüsü.
Program
5 gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere ders, sabah ve öğleden sonra problem çözme saati ve her gün ertesi gün için bir ödev verilmesi şeklinde uygulanacaktır.
09:30 – 10:45 1. ders
10:45 – 11:00 kahve-çay molası
11:00 – 12:15 2. ders
12:15 – 13:30 öğle arası
13:30 – 14:30 etüd saati
14:30 – 15:45 3. ders
15:45 – 16:00 kahve-çay molası
16:30 – 17:45 4. Ders
17:45 – 20:00 akşam arası
20:00 – 22:00 etüd saati
1. Gün: Mekanik: Hareket ve Korunum Yasaları. Kepler Problemi ve Yörüngeler. Denge. Küçük Salınımlar. Harmonik Osilatör. Dalgalar.
2. Gün: Elektrik ve Mıknatıslık: Maxwell Yasaları. Elektromanyetik Dalgalar. Elektromanyetik Tayf. Boşlukta ve Madde Ortamında Dalga Yayılımı.
3. Gün: İstatistik Fizik: İdeal Gaz Yasası. Entropi. Termodinamik Yasalarının Olasılık Temeli. Boltzmann Olasılık Dağılımı.
4. Gün: Kuantum Mekaniği: Maddenin Dalga Özelliği ve Sonuçları. Atomların Boyutları ve Enerji Ölçeği. Enerji Seviyeleri. Foton Soğurulması ve Salınması - Tayf Çizgileri. Kara Cisim Işıması.
5. Gün: Enerji ve Işınım: Nükleer, Atomik ve Moleküler Enerji Seviyeleri. Plazma Frekansı. Larmor Frekansı. Astronomide Gözlenen Işınım Süreçleri ve Tayflar.
Konaklama
Öğrencilere Feza Gürsey binası yurtlarında konaklama imkanı sağlanacaktır. Verimli çalışma yapılabilmesi için İstanbul'da ikamet eden öğrencilerin de yurtta kalması tavsiye edilir.
Kayıt Formu
Bilgi Notu
Poster